TAHMİS DEĞERLERİ

Cumhuriyet’in ilk yıllarında Halkevi’nden sonra en büyük yapı olduğu için toplantı salonu olarak kullanılmıştır. Bu nedenle ‘’Mekteb-i İrfan’’, ‘’Hayat Mektebi’’, ‘’Halk Kütüphanesi’’ gibi adlarla anılmıştır.
Tahmis tarihi boyunca birçok önemli kültürel etkinliğe, kişilere ve hadiselere tanıklık etmiştir. Geleneğinden gelen kültürel değerler günümüzde de yaşatılmakta ve gelecek nesillere aktarılmaktadır.
Gaziantep kahvehanelerinin çoğunluğunda belli dönemlerde yaşanmış, ortak özellikler oldukça fazladır. Dönemin siyasi, ekonomik, eleştirel sohbetleri yine kahvehanelerde yapılmış, şairler tarafından "Tahmis" ler yazılıp, yaşanmış halk hikayelerinin en güzel örnekleri burada dinleyicilerle buluşmuştur.
Belki de burayı diğerlerine göre ayrıcalıklı tutan en büyük özelliği; fiziksel dokusundan çok tarihe yaptığı tanıklığı, edebiyatın, musikinin ve Hacivat- Karagöz gibi gösteri sanatlarının en özel örneklerinin sunulduğu bir mekan olmasıdır.
Müdavimleri arasında yaşatılan "Ahilik" geleneği halen mekanda yapılan toplantılar ve buluşmalar ile genç nesillere aktarılmaktadır. Ahilik kültürü ile iç içe geçen müdavimlik geleneği, Tahmis Kültürünün en önemli değeridir.
Tahmis Kahvesi kendine has atmosferi, ritüelleri ve geleneği ile ilgi çekici özel bir alandır. Nargile adabı, Ahilik , müdavimlik geleneği, kültür sanat aktiviteleri ile halen yaşatılmaktadır.
Kahvenin Hikayesi
“Tahmis” kahvenin dövüldüğü yer anlamına gelir . Eskiden kahve cevizden oyma dibeklerde dövülürdü. Bir rivayete göre IV. Murat Bağdat seferi sırasında burada dinlenmiş ve dibek kahvesi içmiştir.
Gaziantep’in en köklü, en gözde mekanı Tahmis Kahvesi’nde kahvelerin lezzeti sadece 40 yıl hatrından değil, doğal kahve çekirdeklerinden ve en güzel muhabbetlerden gelir...